Μοτέρ για Ηλεκτρικά Ρολά Ασφαλείας; Συντήρηση & Τοποθέτηση

Όλες οι ερωτήσεις για μοτέρ για ηλεκτρικά ρολά ασφαλείας που ντρέπεστε να κάνετε

Τα αυτόματα ρολά ασφαλείας είναι κάτι που βλέπουμε σε όλο και περισσότερα καταστήματα, αφού είναι μία πολύ πρακτική κι εύκολη λύση για το άνοιγμα και κλείσιμο των ρολών η οποία και δεν απαιτεί κόπο και δύναμη. Δεν είναι λοιπόν λίγοι αυτοί που έχουν χειροκίνητα ρολά και σκέφτονται σοβαρά αν και πως μπορούν να τα κάνουν αυτόματα. Ο λόγος που δεν το κάνουν όμως δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι απλά δεν γνωρίζουν πολλά για τα μοτέρ και τα αυτόματα ρολά γενικά, οπότε και φοβούνται να κάνουν τη κίνηση απλά δεν θέλουν να κάνουν κι ερωτήσεις για να μη γίνουν ρεζίλι.

moter-ilektrika-rola-asfaleias

Ας δούμε λοιπόν τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τα μοτέρ για ηλεκτρικά ρολά που φοβάστε να ρωτήσετε!

Μπορεί να μπει μοτέρ σε ρολά που ήδη υπάρχουν;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι σίγουροι ότι τα αυτόματα αγοράζονται και τοποθετούνται αποκλειστικά «πακέτο» με το μοτέρ, οπότε αν έχουν χειροκίνητα ρολά, θα πρέπει να τα ξηλώσουν και να τα αντικαταστήσουν. Αυτό φυσικά δεν ισχύει. Σχεδόν όλα τα μη αυτόματα ρολά μπορούν να γίνουν αυτόματα, αρκεί να γίνει η αγορά και τοποθέτηση του σωστού μοτέρ. Εννοείται ότι η επιλογή μοτέρ είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μετά από υποδείξεις και συμβουλές από ειδικούς τους είδους.

Είναι ασφαλή τα ηλεκτρικά ρολά;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύετε ότι τα ηλεκτρικά ρολά παρέχουν μικρότερη προστασία από τα χειροκίνητα, αφού ασφαλίζονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους μηχανισμούς. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το άνοιγμα και το κλείσιμο των ρολών. Το μόνο που πρέπει να προσέχει κανείς είναι να μη φύγει αν δεν κλείσουν τελείως τα ρολά, δηλαδή να μην πατήσει απλά το κουμπί κατεβάσματος και να φύγει καθώς αυτά κατεβαίνουν, καθώς επίσης να επιλέξει μια καταξιωμένη εταιρεία ρολών ασφαλείας, γκαραζοπορτών και αυτοματισμών όπως τα ρολά Μενούνος στην Αθήνα, μια αξιόπιστη και σοβαρή εταιρεία με ποιοτικά ρολλά ασφαλείας και καλές τιμές.

Τι γίνεται αν είναι κάποιος ή κάτι από κάτω;

Πολλοί φοβούνται ότι τα ηλεκτρικά ρολά κλείνοντας μπορεί να κάνουν κάποια ζημιά στο κατάστημα – για παράδειγμα να καταστρέψουν κάτι που έπεσε στο δρόμο τους – ή ακόμη και να βλάψουν κάποιο ζωάκι ή και άνθρωπο που μπορεί να βρεθεί κάτω από αυτά καθώς κλείνουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλα τα μοτέρ για ηλεκτρικά ρολά έχουν ειδικούς μηχανισμούς κι αισθητήρες οι οποίοι και σταματούν τη λειτουργία του μοτέρ αν «αντιληφθούν» κάποια αντίσταση κατά τη διαδρομή τους. Με άλλα λόγια, όχι, δεν χρειάζεται να φοβάστε για τυχόν ζημιές κατά το κλείσιμο.

Πώς ανοίγουν και κλείνουν τα ηλεκτρικά ρολά;

Για να ανοίξουν και να κλείσουν τα ηλεκτρικά ρολά θα πρέπει να πάρει και την ανάλογη «εντολή» το μοτέρ, αφού αυτό είναι που κάνει στην ουσία όλη τη δουλειά. Την εντολή αυτή μπορεί να την πάρει είτε μέσω ειδικού τηλεκοντρόλ είτε με κάποιο ειδικό πάνελ ελέγχου το οποίο και τοποθετείται σε ειδικό σημείο στο κατάστημα. Τόσο η πρώτη μέθοδος όσο και η δεύτερη είναι αξιόπιστες και δεν θα σας αφήσουν ξεκρέμαστους, αρκεί πάντα να τηρείτε και κάποιους αυτονόητους κανόνες ασφάλειας και φροντίδας τους.

Τι γίνεται αν χαλάσει το μοτέρ;

Τώρα περνάμε στον χειρότερο αλλά και συνάμα τον πιο αβάσιμο φόβο πολλών που είναι διστακτικοί απέναντι στα ηλεκτρικά ρολά: τι γίνεται αν χαλάσει το μοτέρ; Μήπως θα παγιδευτεί ο ιδιοκτήτης ή κάποιος υπάλληλος της επιχείρησης μέσα ή έξω από αυτή; Φυσικά και όχι. Όταν τοποθετείται ένα μοτέρ για ηλεκτρικά ρολά τοποθετούνται πάντα κι εναλλακτικές λύσεις για να εξασφαλιστεί η λειτουργία των ρολών ακόμη και αν το μοτέρ έχει χαλάσει εντελώς. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται ποτέ να κλειστείτε μέσα ή έξω από τον χώρο σας, απλά μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε να γίνει κάποια επισκευή για να ξαναγίνουν τα ρολά σας αυτόματα.

Τι συντήρηση απαιτεί το μοτέρ για αυτόματα ρολά;

Τα μοτέρ αυτόματων ρολών απαιτούν λίγη και πολύ «βασική» συντήρηση για να δουλεύουν πάντα στην εντέλεια. Θα πρέπει ας πούμε να ελέγχετε ότι ο μηχανισμός είναι καθαρός και ότι δεν υπάρχουν σκουπιδάκια και άλλα πράγματα που μπορεί να αποτελούν εμπόδιο. Επίσης, όπως θα σας πει και η επιχείρηση ρολών που θα αναλάβει την αυτοματοποίηση των ρολών, καλό είναι να γίνεται κι ένας προληπτικός έλεγχος από ειδικό τεχνικό σε τακτά διαστήματα, για παράδειγμα κάθε δύο ή τρία χρόνια.