Εργασία

Απλές προτάσεις για περισσότερη απασχόληση στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα της Κρίσης.

ergasia jobs

Η ανεργία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα μίας οικονομίας σε ύφεση. Κάθε άνεργος, όχι μόνο κοστίζει στην ουσία λεφτά στο Κράτος καθώς αυτό πρέπει να του πληρώνει επιδόματα και να του παρέχει αγαθά ενώ αυτός δεν πληρώνει καθόλου εισφορές, αλλά στερεί και παράγοντες παραγωγής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη καλύτερη εκμετάλλευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και την άνοδο του ΑΕΠ. Η κατάσταση στην Ελλάδα με τη ανεργία έχει φθάσει στο απροχώρητο καθώς το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται ήδη στο 25% και μάλιστα έχει αρκετά ανοδικές τάσεις.

Ο αριθμός ανεβαίνει συνέχεια από τους νέους ανέργους που προστίθενται κάθε μέρα στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς οι επιχειρήσεις κάνουν συνέχεια μειώσεις προσωπικού, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο ύψος της φορολογίας και των εισφορών. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στο ποσοστό ανεργίας δεν προσμετρούνται οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που κλείνουν ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που σταματούν τις δραστηριότητες τους. Ένας άλλος λόγος που το ποσοστό αυτό είναι τόσο υψηλό, είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι δυσκολεύονται να βρουν εργασία, καθώς δεν έχουν προσόντα που ζητά αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας, παρά τα πολλά πτυχία και μεταπτυχιακά τους.

Η αλήθεια είναι πως οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να απολύουν κόσμο, αλλά στην ουσία αναγκάζονται εκ των πραγμάτων. Τι μπορεί να κάνει το Κράτος για να διορθώσει κάπως αυτή τη κατάσταση; Ας δούμε μερικές λύσεις.

anergia ergasia

Επιδότηση θέσεων εργασίας: Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει το Κράτος, είναι να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους ή να προσλάβουν καινούργιους. Αυτό μπορεί να το κάνει επιδοτώντας μέρος τους μισθού των υπαλλήλων ή και όλο τον μισθό για κάποιο διάστημα. Μία τέτοια κίνηση μπορεί να αναγκάσει και πολλές επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους με «μαύρη εργασία» να τους δηλώσουν επίσημα και να μπουν έτσι κάποια χρήματα στα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φοροαπαλλαγές σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας: Οι επενδύσεις είναι το κλειδί της ανάπτυξης. Μία οικονομία σε ύφεση και μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό σκηνικό, σίγουρα δεν προσφέρει πολλά κίνητρα για επενδύσεις. Ένα μέτρο όμως όπως η προσφορά φοροαπαλλαγών σε επιχειρήσεις κι επενδύσεις που αποδεδειγμένα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και κάνουν προσλήψεις, θα μπορούσε να δώσει ένα κίνητρο σε κάποιον που σκέφτεται να επενδύσει ή να αναπτύξει την επιχείρηση του στη χώρα μας.

Σύνδεση της αγοράς με τα Πανεπιστήμια: Κακά τα ψέματα, είμαστε από τις λίγες χώρες του κόσμου που οι επιχειρήσεις δεν έχουν «ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» με τα Πανεπιστήμια. Αυτό φυσικά στερεί πολύτιμους πόρους από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και κάνει την εύρεση εργασίας από τους πτυχιούχους ακόμη πιο δύσκολη. Μία ουσιαστική συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις θα ωφελήσει αμοιβαία και τις δύο πλευρές. Τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν μία αναγκαία και πολύτιμη πηγή χρηματοδότησης, ενώ οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο «φυτώριο ταλέντων». Έτσι, πολλοί φοιτητές θα μπορέσουν να προσληφθούν σε κάποιο πόστο αμέσως μετά την αποφοίτηση τους.

Προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης: Είναι γνωστό μας ότι στη χώρα μας υπάρχει «πλεόνασμα» πτυχιούχων. Έχουμε γεμίσει δικηγόρους, μηχανικούς, δασκάλους και καθηγητές. Αυτό που δεν έχουμε, είναι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλες τεχνικές ειδικότητες για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση εργασίας, αλλά σχεδόν ανύπαρκτη προσφορά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κυρίως γιατί τα ΕΠΑΛ θεωρούνται κάτι ελαφρώς καλύτερο από φυλακές ανήλικών, με αποτέλεσμα κανένας γονιός του να μην θέλει να στείλει το παιδί του εκεί. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η αφαίρεση κάποιων κλάδων αιχμής από τα ΕΠΑΛ, όπως η κομμωτική και η νοσηλευτική, προφανώς σε μία προσπάθεια της τότε Κυβέρνησης να ενισχύσει τα ΙΙΕΚ. Μπορεί αυτό το μέτρο να ήταν προσωρινό και οι ειδικότητες αυτές να επέστρεψαν στα Τεχνικά Λύκεια, ωστόσο δείχνουν πόσο πολύ απαξιωμένη είναι τεχνική εκπαίδευση στα μάτια του Κράτους. Αυτό φυσικά πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει.

Η αντιμετώπιση της ανεργίας σίγουρα δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο την κάνει να φαίνεται αυτό το άρθρο. Όπως και να έχει όμως, τα μέτρα αυτά σίγουρα θα βοηθήσουν λίγο τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους και τους άνεργους να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας και να βελτιώσουν λίγο την εικόνα της οικονομίας.